Posljednja generacija

Novi incident u bečkom muzeju: Crnom tekućinom zalili Klimtovu sliku

Restauratori utvrđuju je li oštećena slika zaštićena staklom, navela je uprava tog muzeja u Beču i dodala da je staklo isprskano crnom tečnošću, piše Reuters
Kultura / Umjetnost | 15. 11. 2022. u 20:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekološki aktivisti isprskali su u muzeju Leopold u Beču zaštitno staklo iz kojeg je čuveno delo “Smrt i život”, austrijskog slikara Gustava Klimta, priopćeno je danas iz te kulturne institucije.

Restauratori utvrđuju je li oštećena slika zaštićena staklom", navela je uprava tog muzeja u Beču i dodala da je staklo isprskano crnom tečnošću, piše Reuters. 

"Posljednja generacija" preuzela odgovornost za napad na Klimtovu sliku 

Odgovornost za taj incident je preuzela grupa “Posljednja generacija” (Letzte Generation).

Drugi detalji nisu priopćeno, a riječ je o posljednjem u nizu incidenata ekoloških aktivista u nekoliko velikih muzeja širom svijeta.

Gotovo 100 velikih muzeja širom svijeta u zajedničkom je priopćenju navelo da aktivisti koji ciljaju umjetničke radove, ozbiljno potcjenjuju štetu koju mogu izazvati.

Ekološki aktivisti su 11. studenog pokušali u Nacionalnom muzeju u Osli zalijepiti ruke na sliku Krik Edwarda Muncha, remek-djelo norveškog slikara, kako bi osudili naftnu industriju u toj zemlji. 

100 muzeja reagiralo

Gotovo 100 velikih muzeja širom svijeta u zajedničkom je priopćenju navelo da aktivisti koji ciljaju umjetničke radove, ozbiljno potcjenjuju štetu koju mogu izazvati.

Ekološki aktivisti su 11. studenog pokušali u Nacionalnom muzeju u Osli zalijepiti ruke na sliku Krik Edwarda Mucnha, remek-djelo norveškog slikara, kako bi osudili naftnu industriju u toj zemlji.

Osim toga, u londonskom muzeju prije nekoliko pljusnuli su čorbu od rajčice na zaštitno staklo iza kojeg su slavni „Suncokreti“ nizozemskog umjetnika Vincenta van Gogha.

Nedavno su u berlinskom muzeju bacili pire od krumpira na slike francuskog slikara Clauda Moneta, a u muzeju u Haagu gađana je „Djevojka s bisernom naušnicom“ barokonog slikara Johannes Vermeer.

Kopirati
Drag cursor here to close